tiistai 28. elokuuta 2012

Kompressiosukilla tehokkaampi tekniikka myös potkuihin?

Lainaan tässä kirjoituksessa Juoksija-lehden 5/2012 numeron Seppo Anttilan juttua kompressiosukista.

Kompressiosukkien ajatus on pitkälle sama kuin perinteisissä lentosukissa. Ne puristavat jalkoja napakasti ja tehostavat laskimoiden toimintaa, siten ne myös lisäävät verenkiertoa.

Asiaa on tutkittu Haaga-Helia AMK Vierumäen yksikössä Timo Vuorimaan johdolla. Tutkimukseen osallistui jääkiekkoilijoita, taitoluistelijoita, kilpauimareita ja 20 hengen kestävyysjuoksuryhmä.
Juoksijoiden tuntemusten lisäksi mitattiin myös isojen jalkalihasten EMG-aktiivisuutta erikoisvalmisteisilla shortseilla.

Carita potkulautailun MM-kisa maratonilla Saksassa








Juoksuryhmän tulokset

Sykkeissä tai maitohappotasoissa ei havaittu eroja kompressiosukilla ja tavallisilla sukilla tehtyjen vetojen välillä. (6x1000 m anakynnyksellä, joka toinen tavallisilla sukilla)

Kompressiosukkia käyttäessä pakaralihakset pysyivät keskimäärin 5 prosenttiyksikköä aktiivisempina kuin ilman sukkia.

Timo Vuorimaa arvelee, että pohkeen ja nilkan seudun ylimääräinen tuki vaikuttaa subjektiivisen tuntemuksen kautta lihasten aktivoimiseen. Kun juoksija tuntee, että pohkeet saavat hieman ylimääräistä tukea ja jalat tuntuvat väsyvän vähemmän eikä kipuja tunnu, hän uskaltaa käyttää pohkeita ja nilkkoja tehokkaammin.

Toinen selitys on Vuorimaan mukaan sukan antama mekaaninen tuki pohjelihaksille ja nilkalle, jolloin nilkan voimatuotto myös oikeasti paranee, eikä pelkästään tunnu paremmalta.

Pakaroiden aktiivinen käyttö on hyvän juoksutekniikan tunnusmerkki. Jos juoksuasento on hyvä askel ikään kuin lähtee pakarasta liikkeelle. Kun väsytään asento läsähtää ja pakarat putoavat juoksusta pois ja ruvetaan juoksemaan vain reisillä.

Jutussa pohditaan myös kompressiosukkien ja kinesioteippauksen vaikutusmekanismien yhtäläisyyksiä.

Omat kokemukset

Itse olen käyttänyt ”halpis” kompressiosukkia heinäkuusta lähtien lähinnä matkustaessa kisareissuilla ja saanut sillä iltaisin esiintyneet nilkkojen ja pohkeiden pakotuksen kuriin. Rumathan sukat ovat, mutta Ranskan maratonin pohje ongelmien jälkeen olen käyttänyt niitä myös kisoissa. Tällä tosin taitaa olla minulle enemmän psykologista vaikutusta.

Eräillä hyvän liikkuvuuden omaavilla potkijoilla pitkät sukat suojaavat myös pohjetta sen osuessa takarenkaaseen. Vilkaiskaapa joskus Kaitsun valkoisia sukkia kisan jälkeen.

Mikäli potkijoille vaikutukset ovat samat kun testiryhmän juoksijoille niin ei näistä kompressiosukista ainakaan haittaa ole. Tärkeää valinnassa on valittava yksilöllisesti omaan pohkeeseen sopivat sukat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti